Home Travel

Experience Takayama-Hokuriku using JR Tourist Pass

Japan adalah salah sebuah negara favourite aku dia Asia. Tak kisahlah seberapa kalipun ke Japan, aku still hunger for more! Keunikan budaya, kecantikan alam semula jadi, teknologinya yang canggih, senibina dan macam-macam lagi membuatkan Japan ni worth it untuk dikunjungi. Malah, tak dapat dinafikan, Jepun ni merupakan salah satu negara yang paling aku suka untuk travel di Asia. Kalini, aku berpeluang untuk travel di Central Area Japan. Menariknya, aku akan travel dari Takayama sehingga ke Hokuriku dengan hanya menggunakan satu Kad sahaja! Dalam artikel ini, aku akan menceritakan sedikit mengenai JR Tourist Pass yang bagi aku cukup menarik udan berbaloi untuk traveler.

JR Tourist Pass ni apa? 

JR Tourist Pass ni merupakan Pass yang membolehkan kita naik train, shikansen mahupun bas yang disediakan didalam pakej JR Tourist Pass ni. Jr tourist Pass ni membolehkan pengguna untuk naik unlimited long-distance train.

Kad ni menawarkan pelbagai pakej di beberapa kawasan seperti untuk seluruh Jepun, Kawasan Hokkaido, Shikoku, Central Area dan lain-lain lagi. Pass ini dijual dalam bentuk pakej selama  2 hari sehinggalah 21 hari mengikut bajet dan tempat yang anda pilih. Pada pendapat aku, JR Tourist Pass ni lebih brbaloi sebab kalau kita nak travel jauh, harganya lagi murah dari Individual tiket. Cuma bezanya, JR Tourist Pass ni ada limited days, so korang kena agak2lah atau plan itinerary dengan betul sebelum pergi.

 

 

Dimana Nak Beli JR Tourist Pass? 

Ianya boleh dibeli di airport ataupun Tourist information centre. Namun begitu, pengunjung lebih disarankan untuk membeli di agen yang mejual di Malaysia sebelum berlepas kerana harga yang ditawarkan pastinya lebih murah! Kali ini, aku telah mencuba JR Tourist Pass untuk Kawasan Takayama-Hokuriku selama 5 hari. So, lepas dah dapat Pass ni, my journey will start now!

JR Ticket Office dekat Airport

Plan aku untuk guna Tourist Pass Takayama-Hokuriku ni adalah aku akan travel dari Takayama, Shin Takaoka, Shirakawa go, Tayama, KagoOnsen sehinggalah ke Osaka. So di bawah ni adalah link tempat2 yang aku pergi

 

Day 1: Day 1: Half day in Gifu Takayama
Day 2: Takayama and Shirakawa go
Day 3: Toyama, Shin Takaoka and Kanazawa 
Day 4: Kanazawa and Awara Onsen
Day 5: Awara Onsen and Tsuruga

 

Adakah JR Tourist Pass ni berbaloi ?

Bila korang tanya samada berbaloi atau tak, this is quite difficult for me untuk cakap yes or no. Actually, bagi aku kalau korang ni suka jump one place to another lepastu masa korang di Japan terhad, this Pass sangatlah worth it kalau dibandingkan dengan  korang beli single pass. Lepastu senang pulak tu, korang boleh just follow the route sahaja. Tapi, for those yang suka stay kat one place tu lama-lama, lepastu baru travel ke tempat lain, susah sikit lah.

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...